Hvad er thaimad?
Du har måske smagt en thailandsk ret eller to, men mangler du yderligere kendskab til det thailandske køkken, dets kendetegn og ingredienser?
Mange kan være enige om, at mad fra Thailand er fyldt med smag, men hvad er thaimad egentlig? Dét spørgsmål kan måske være svært at svare på, fordi det er jo sjældent sådan, at alle retter i en hvilken som helst madkultur er ens. Der er dog nogle overordnede kendetegn, som kan tilskrives det meste thaimad, og som har gjort, at maden fra det sydøstasiatiske land betragtes som én af verdens mest populære.
Balancerede smage
Thailandsk mad sætter en ære i at balancere forskellige smage, hvor de fire smage sød, sur, stærk og salt er særligt fremtrædende. Uanset om maden er grillet, lynstegt eller dampet, balancerer maden ofte adskillige smage. Oftest vil én ret kombinere mindst to af disse smage. Det søde og cremede vil eksempelvis ofte fungere som et modstykke til styrken i karry eller chili.
Ris og nudler
Du får svært ved at finde thairetter, som ikke ledsages af enten ris eller nudler. Ris serveres ofte sammen med karryretter, mens nudler er en bestanddel af ikoniske retter som pad thai. Nudler blev måske lidt overraskende først senere en fast del af thailandsk madlavning, men i dag er det blevet en fast del af thailandsk madlavning. Ris er dog stadig klart mest populær, og i thailandsk madlavning serveres der flere forskellige typer ris.
Regionale forskelle
Selvom visse retter er populære i hele landet, varierer retterne dog også fra region til region. Mad fra den nordlige del af Thailand er generelt mildere, og der bruges klisterris. I den nordøstlige del af Thailand er maden stærkere, og der bruges mere skaldyr og fisk i stedet for anden protein. Madlavningen fra den sydlige del af Thailand er den mest udbredte i resten af verden, hvor kokosmælk flittigt bruges i mange retter. I den centrale del af Thailand er maden en blanding af den nordlige og sydlige madlavning, hvor jasminris foretrækkes fremfor klisterris.
Stor variation
Det er ikke kun smagene i thailandsk mad, der er varierede. Selve maden er også enormt varieret. I retterne serveres der alt fra fisk og skaldyr til svinekød, kylling, and og oksekød. I mange retter kan man frit vælge den protein, man foretrækker. I det thailandske køkken er der for eksempel karry, salater, supper og nudel- og risretter, og man kan variere, som man har lyst til.
Krydderurter og krydderier
Thailandsk mad er kendetegnet ved fremtrædende aromatiske, friske krydderurter, som gør thaimad meget genkendeligt. Citrongræs, ingefær, hvidløg, spidskommen, koriander og basilikum er alle hyppigt brugt i thailandsk madlavning. Røde og grønne chillier er en stor del af den stærkere thailandske madlavning, hvor det især bruges i rød, grøn og Panang karry. Stærk madlavning er et tydeligt kendetegn ved thailandsk mad, men det er ikke ens betydende med, at alt maden er stærk. Der er mange retter, der, selvom de indeholder chili, er mildere, og så er der endda retter, som har en sød smagsprofil.
Thailandsk mad
Hvad er thaimad så? Det er mange ting. Thaimad er friskt, fyldt med krydderurter, varieret og endda sundt. Derfor er der mange gode grund til at få stillet sulten med et thailandsk måltid. Hos Nudel Biksen serverer vi flere klassiske thairetter til Roskilde og omegn, så der er nok, du kan prøve!