Hvorfor er thaimad sundt?
Thailandsk mad anses som meget sundt, men hvorfor er det sundt, og hvilke retter betegnes som de sundeste? Og hvilke retter skal man styre udenom, hvis man holder øje med kalorieindtaget?
Balanceret og afvesklende kost
Hvorfor er thaimad sundt? En grund til, hvorfor thailandsk mad betragtes sundt, er ikke mindst, at det er en kilde til en balanceret og afvekslende kost. Varians er noget, som mange gerne vil implementere i deres diæt, men det kan være svært at efterkomme. Variation er imidlertid et nøgleord i thailandsk madlavning, fordi brugen af protein og grøntsager varierer enormt. Der bruges oksekød, kylling, fisk og tofu i thailandsk mad, og det serveres som regel med nudler eller ris.
Denne variation gør thaimad til et rigtig sundt valg, da du får varieret protein og ofte kan vælge et sundere alternativ, hvis du har lyst til det. De mest sunde valg på et thailandsk menukort er ofte dampede, lynstegte eller grillet, fordi der ikke bruges meget overskydende fedtstof. Thailandsk madlavning adskiller sig fra madlavning i Danmark ved, at tilberedningstiden er væsentlig kortere.
Grøntsager i thailandsk madlavning er i modsætning til mange rodfrugter ikke fyldt med stivelse, men er i stedet friske og varierede. Thailandsk mad er derfor udover at være smagfuld kendetegnet ved dets friske ingredienser. Chilien er ligeledes et kendetegn i thailandsk mad, som giver maden store mængder vitamin A og vitamin C, ligesom det forbedrer fordøjelsen. Citrongræs og hvidløg er godt mod forkølelse og sidstnævnte styrker immunforsvaret.
Hvilke thairetter er sunde?
For at gøre de fleste thailandske retter sundere kan man med fordel erstatte de stegte ris med kogte ris i adskillige retter. Man kan derfor med god samvittighed nyde de fleste thailandske retter, hvis blot man bruger sin sunde fornuft. Nogle af de populære og sunde thairetter er:
Chicken Satay er en hurtig og lækker vej til protein, og den er sund. Peanutsaucen, som retten typisk serveres med, skal dog nydes i begrænsede mængder, da den indeholder mange kalorier og et højt sodiumindhold.
Tom Yum-suppe er en velkendt thailandsk ret, og den er endda sund. Den indeholder få kalorier og indeholder typisk skaldyr, grøntsager og krydderurter. Den er især et sundt alternativ i forhold til thailandske supper, der indeholder kokosmælk.
Pad Thai får ofte på puklen for at være usundt, og det kan ofte tilskrives brugen af risnudler i retten. Men hvis man nyder retten i en fornuftig portion og med ekstra grøntsager, kan du blive mæt med god samvittighed.
Nogle thairetter kan dog være usunde, fordi de er dybtstegte, eller fordi de indeholder en høj mængde sukker og salt. Dybtstegte forårsruller er usunde i større mængder, og det skyldes ikke mindst saucen med et højt sukkerindhold. Stegte ris kan også være et usundt valg, men hvis du vælger de brune ris frem for de hvide, er retten straks et sundere valg. De thailandske karryretter indeholder ofte en høj mængde kokosmælk og har en høj mængde mæt fedt og kalorier.